Tuki

WWW-sivuihin liittyvät ohjeet

.htaccess

.htaccess on tapa ohjailla www-palvelinta tekemään erilaisia sivuja jotka kertovat virheen kuten 404- ja 403-sivut (404 on "sivua ei löydy", 403 tarkoittaa "pääsy kielletty"), kuvauksia tiedostoille, salasana-suojaus yms. WWW-palvelin myös luo index-sivun hakemistoihin joissa sellaista ei ole määritelty ja sitä voi itse vielä parannella kuvauksilla.

Tiedostojen ja hakemistojen kuvaus

Tiedostoille tai hakemistoille voi tehdä lyhyet kuvaukset, jotka näkyvät 'description'-listassa.

Esimerkiksi:
AddDescription "Juurihakemisto" ..
AddDescription "Olen hakemisto" hakemiston_nimi
AddDescription "Kuva kissastani" kissa.jpg

Hakemiston otsikon muutto

'tunnus.zerodistance.org/hakemisto'-tekstin paikalle tulee mitä haluat.

Tee haluamaasi hakemistoon tiedosto nimeltä HEADER.HTML, ja kirjoita siihen haluamasi otsikko. Voit soveltaa kaikkia standardeja HTML-tageja muuttaaksesi ulkonäköä, ja liittää mukaan esimerkiksi kuvia.

Esimerkiksi:

Kootut tekstini

Voit lisätä tekstiä myös hakemiston listauksen loppuun luomalla vastaavalla tavalla README.HTML-tiedoston.

Oma 404-ilmoitus

Editoi oman public_html-hakemistosi juuressa tiedostoa .htaccess. (/home/tunnus/public_html/.htaccess) ja anna lukuoikeudet others ryhmälle komennolla chmod o+r public_html

.htaccess siirtää käyttäjän annettuun osoitteeseen, kun haettua sivua ei löydy.

Esimerkiksi:
ErrorDocument 404 http://username.zerodistance.org/error404.html

Samalla idealla voi tehdä 403-sivun

Salasanasuojattu hakemisto

Salasanasuojauksen ollessa käytössä hakemistoon yrittävältä selailijalta kysytään tunnus ja salasana.

Esimerkiksi seuraavanlainen .htaccess-tiedosto:
AuthName "Salainen hakemisto"
AuthType Basic
AuthUserFile /home/tunnus/.htpasswd
require valid-user

Salasanatiedoston tekeminen: (muistathan siirtyä ensin kotihakemistosi juureen komennolla cd)
htpasswd -c .htpasswd kayttaja

Tämän jälkeen htpasswd kysyy käyttäjänimen 'kayttaja' salasanaa. Jos salasanatiedosto on jo luotu, tapahtuu uusien käyttäjien lisäys ilman -c -parametriä näin:
htpasswd .passwd kayttaja2
Tämän jälkeen htpasswd kysyy 'kayttaja2':n salasanaa.

Muista tarkistaa tiedostojen oikeudet: Apache on ajossa käyttäjänä www-data joten other-ryhmä tarvitsee lukuoikeudet. Katso myös chmod-ohjeet.

cgi-bin

CGI-scriptejä voi ajaa missä vain hakemistossa kotihakemistossa sijaitsevan public_html:n alla, mutta yleisin sijoituspaikka niille on public_html/cgi-bin.

Scriptit ajetaan käyttäjän tunnuksella. Kohtuutonta palvelimen kuormittavista aiheuttavien scriptien ajo on kiellettyä.

FormMail palautelomake

Lomakkeella voi pyytää sivuista palautetta, jättää yhteystietojaan tai ylipäätään lähettää emailia www-sivuilta. Tässä pieni ohje miten saa sivuilleen tehtyä lomakkeen. Lomake toimii vain *.zerodistance.org sivuilla ja muihin sen saa pyydettäessä. Lomaketta ei tarjota ZD:n palvelimella sijaitsevien sivujen ulkopuolelle.

Itse lomake

<form action="http://stats.zerodistance.org/cgi-bin/FormMail.pl" method="post">
<input type=hidden name="recipient" value="tunnus@zerodistance.org">
<input type=hidden name="subject" value="Palautelomakkeella lähetetty viesti">
<input type=hidden name="redirect" value="http://tunnus.zerodistance.org/kiitos_palautteesta.html">

Nimi:<br>
<input type="text" name="nimi"><br>

Email:<br>
<input type="text" name="email"><br>

Viesti:<br>
<textarea name="viesti" cols="40" rows="8">
Kirjoita viesti tähän
</textarea>

<p>
<input type="submit" value="Lähetä viesti">
<input type="reset" value="Tyhjennä">
</p>

</form>

Käyttöönotto

Lomakkeen käyttöönotto vaatii, että seuraavia kenttiä muokataan:

<input type=hidden name="recipient" value="tunnus@zerodistance.org">

Kirjoita tähän tunnus@zerodistance.org osoitteen tilalle oma sähköpostiosoitteesi.

<input type=hidden name="redirect" value="http://tunnus.zerodistance.org/kiitos_palautteesta.html">

http://tunnus.zerodistance.org/kiitos_palautteesta.html on se sivu jolle lomakkeen lähettämisen jälkeen siirrytään.

Lisäksi voit muokata viestin otsikkoa seuraavassa kentässä:

<input type=hidden name="subject" value="Palautelomakkeella lähetetty viesti">

Lisätiedot

Voit määrittää tietyt kentät pakollisiksi jotka pitää täyttää ennen kuin lomaketta voidaan lähettää:

<input type=hidden name="required" value="email,nimi,viesti">

Tässä vaaditaan email-, nimi- ja viesti-kentät ennen kuin viestiä voidaan lähettää. Huomioi se, että välilyöntejä ei saa käyttää.

Lisätietoja ja -kenttiä FormMailiin löydät FormMailin sivuilta.