Tuki

Screen-opas

Screen on yksinkertainen ohjelma, jolla voit jättää toisia ohjelmia taustalle ajoon, vaikka itse loggaisitkin ulos shellistäsi tai teet jotain muuta. Screenin täysi hyöty tulee esiin vasta sitten, kun sitä opetellaan käyttämään oikein. Väärin käytettynä se vie vain turhaa tehoa, joka voitaisiin muutoin käyttää johonkin paljon hyödyllisempään asiaan. Tämän ohjeen tarkoitus ei ole kertoa kaikkia screenin komentoja ja ominaisuuksia, vaan suurin osa käytetyimmistä ja hyödyllisimmistä komennoista, ja auttaa pääsemään alkuun screenin käytön kanssa.

Screenin käynnistäminen

Screen käynnistetään yksinkertaisimmillaan komennolla screen. Sen jälkeen käynnistetään se ohjelma, joka taustalle halutaan jättää. Toinen vaihtoehto on kirjoittaa käynnistettävä ohjelma parametriksi. Esimerkiksi komennolla screen lynx käynnistetään lynx screenin sisällä.

Taustalle jättäminen

Screen jätetään taustalle painamalla Ctrlpohjassa a (tästä eteenpäin tällaisesta yhdistelmästä käytetään merkintää Ctrl-a) ja sen jälkeen d.

Palauttaminen

Screen palautetaan kirjoittamalla shellissä screen -r ja pääset takaisin jatkamaan tekemisiäsi.

Hyötykäyttö

On helppoa käyttää screeniä, mutta sen oikein käyttäminen kannattaa vielä opetella. Useimmat käyttäjät käynnistävät oman screen-prosessin jokaiselle ohjelmalle, vaikka sen voisi tehdä yhdelläkin. Luodaan vain uusi ikkuna screeniin näppäinyhdistelmällä Ctrl-a c, ja pääset käynnistämään uuden ohjelman. Nyt varmasti mietit minne katosi äsken käyttämäsi toinen ohjelma. Sen saat esille näppäinyhdistelmälläCtrl-a numero. Numerointi alkaa nollasta, ja jatkuu yhdeksään asti. Ensimmäinen ohjelma menee siis ajoon ikkunaan numero 0 ja toinen numeroon 1 jne. Toinen vaihtoehto on käyttää komentoa Ctrl-a ", jolloin saat listan ajossa olevista ohjelmista ja niiden ikkuinoista, ja valinta on entistä helpompaa.

Ikkunoiden poistaminen

Ikkunan saa poistettua näppäinyhdistelmällä Ctrl-a k, jolloin screen kysyy haluatko varmasti poistaa ikkunan. Vastaamalla 'y' ikkuna poistetaan.

Screen onkin jo käytössä vivulla -r. Mitä tehdä?

Screen saadaan otettua käyttöön, vaikka se olisi jo otettu käyttöön vivulla -r. Käytä screenin vipua-rd tai vain -d jos et halua sitä käyttöön.

Screenin lukitus

Jos olet julkisella paikalla, ja et halua, että muut käyvät katsomassa tekemisiäsi, etkä myöskään halua logata ulos shellistäsi, voit lukita screenin. Käytä näppäinyhdistelmää Ctrl-a x ja screen kysyy tunnuksesi salasanaa.

Lisää tietoa (yli 3000 riviä) screenistä voit lukea komennolla man 1 screen. Em. ohjeessa on kerrottu kaikki screenin näppäinyhdistelmät, vivut ja konfigurointimahdollisuudet. Voit esimerkiksi laittaa screenin pyytämään salasanaa aina kun se yritetään ottaa käyttöön.